Majlis Bertandang Amin & Dira

DSC_6174
DSC_5827
DSC_6200
DSC_0325
banner

tak puas kecil sgt…. ada bnyak lagi gmbar so klik disini k

Alhamdulillah seselai sudah majlis bagi pasangan amin & dira ni.. mereka ni mmg sepasang 2 2 sama panjang & 2 2 sama kurus… bak kata mak andam nak sedekah lemak cikit kat diorg ni hehehe… rumah amin ni terletak di Pulau Pinang, kampung Pak Lah tapi kat sini nampak hijau je.. mlm tgok bulan… hehehe….. mmg org kat penang ni peramah giler… sehari je aku kat rumah diorg dah rasa macam sedara mara plak… tak kekok langsung aku brada dgan diorg… walaupun ada ckit tang dialog yg aku tak faham tp gelak je la kerja aku… hahaha…

tak guna gak aku bebel bebanyak.. so korang enjoy la with the pic.. tak cukup lagi so aku up kan video mereka ni k…. mungkin kalau office korang ada block website youtube so tak nampak la video ni… hehehe… harap maaf yek…

mohdfuadtopa
Photographer
+60126438731

old website : http://adphotogenic.fotopages.com

flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic

email : adphotogenic@gmail.com

YM : ad_arjax

Mohd Fuad Topa's Facebook profile

Advertisements

Aku bersyukur kehadrat ilahi

Alhamdulillah bersyukur saya kehadrat ilahi dengan limpah dan kunianya apa yang aku hajati selama ini telah tercapai.. tak terkata aku, tp ianya baru permulaan. Bnyak yang aku kena komit. Aku akan buktikan aku mampu lakukannya.. sbb dah ada yg mampu so aku pun mesti sama mampu gak.

isteri : syg bgun ada dapat berita ni..

aku : berita apa?

isteri : nah..

aku : bukak je… Congratulation, you in …. so ur start on febuari

first aku rasa macam mimpi je…. tp setelah check balik mmg realiti… tak terkata jadinya.  So tunggu on this febuari k… harap semuanya berjalan dengan lancar & sempurna… amin

 

 

mohdfuadtopa
Photographer
+60126438731

old website : http://adphotogenic.fotopages.com

flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic

YM : ad_arjax

Mohd Fuad Topa's Facebook profile

Majlis Bertandang Jamil & Fazlida

DSC_0096
DSC_9775
DSC_0060
DSC_9827
DSC_0003

Alhamdulillah selesai sudah utk pasangan jamil & adeq ni. Diorang ni mmg sporting gile.. kengkawan diorg pun sama. Sebelum ni mmg dah ada shoot utk prewed pasangan ni so kami mmg sudah begitu mesra sekarang. So hope fully korang happy selalu k. Jgn lupe nanti kalau adeq dah kembung leh buat shoot ibu mengandung plak k… hehehe…

untuk gambar yang lagi banyak & besar klik sini k

mohdfuadtopa
Photographer
+60126438731

old website : http://adphotogenic.fotopages.com

galery picture : http://www.flickr.com/adphotogenic

YM : ad_arjax

Mohd Fuad Topa's Facebook profile

Servis

firstime dalam kehidupan lense ni smlm baru aku anta servis kat Plaza Mutiara, Jln Ipoh. Dah lebih kurang setahun aku gunakan khidmatnya. Ianya mmg terlalu berjasa kepada aku. Servis bukan sebab rosak tapi just calibrate n cuci apa yang patut.

So selepas servis ni ianya akan digunakan mungkin lagi xtreme lagi… hehehe… i love this lense.

Penang

Alhamdulillah selesai event kat penang ni. Agak panas cuaca belah utara ni. Aku smpai penang mlm sabtu yg lepas smpai lebih kurang pkul 9 mlm. So smpat gak la gi beberapa tmpat spt padang kota, queenbay.. last terus gi rumah perlu rehatkan badan… esok memerlukan tenaga yang bnyak…

DSC_0042

Dari kl ke penang takde la memerlukan masa yang panjang cuma lebih kurang 50minit je. So dlm flight aku memutuskan utk melelapkan mata. tp aku terasa D90 memanggil aku utk bersama dia merakan apa yg berlaku dalam flight kami. dengan selambernyer aku pasang 50mm + D90 ISO 3200 mmg aku meleh air liur… semua no flash.

DSC_0056

So sampai aku di airport penang… kuar je gate dah ada  2 org yg menunggu aku hehehe amin & dira la sapa lagi.. aku terus dikidnap tanpa tau kat mana pun… smpai la di lokasi ptama mlm tu dataran Queensbay… then continued kat entry pas ni k….

mohdfuadtopa
Photographer
+60126438731

old website : http://adphotogenic.fotopages.com

flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic

YM : ad_arjax

Mohd Fuad Topa's Facebook profile

Today

Alhamdulillah ari ini selesai suatu perkara. Setelah beberapa lama aku tunggu aku hampir mencapai apa yang aku impikan. Mungkin sama dengan anda mungkin lain. Mungkin apa yang aku impikan tak la sebest yang korang impikan tapi pada aku itula antara impian yg aku nak capai.

Tapi ianya belum tercapai lagi. Aku baru sahaja mengatur satu langkah untuk mencapainya. Memang kena satu persatu langkah aku perlu gapai sbb ianya memerlukan kesabaran dalam segala hal.

Doakan aku k…… amin..

Big GAME Tonight… Who win?

Pkul 12tgahmlm start game.. aku hope chelsea pagi ni tak mengalami badi seri lagi.. benam MU secukupnya… leh saing ngan Liverpool sbb diorg seri 0 – 0 je… go chelsea go… all the blues…

die hard fan…

adeq & jamil

ni pic utk confirmation k

COVER copy

12

34

56

78

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]

Aku & DSLR – Episod 1

Aku mula kenal DSLR lebih kurang setahun yang lepas. Ianya berpunca sbb aku teracun dengan mber aku faiz. Dia beli D40x masa tu sbb nak wat assigment blaja di cosmo. Mmg dari dulu aku bercita-cita untuk membeli DSLR tapi bnyak yang aku fikirkan sbb ianya hanya untuk hobi sahaja. Langsung tidak terpikir untuk menceburi wedding photography.

Setelah aku join SFCS yang diasaskan oleh En. Saiful Nang, di situ minat aku terhadap wedding photography mendalam. Rajin aku belek website dia ngan fotopages dia dulu… dari dia pakai simpleviewer smpai pakai slideshow skrg. Cuma aku je la yang kenal dia tp dia tak kenal aku pun. Masa tu DSLR mmg takde lagi .. yang aku ada cuma PnS sahaja.

Dari PnS tu la aku try xplore mcamana nak buat DOF or dulu aku panggil gmbar depan kabur blakang blur (masa jahil dalam photography). Lagi bnyak au xplore lagi seronok aku rasa. Keseronokan tu tak terkata. Maka dah bile kita suka amek gmba maka ramai la kenalan aku cakap aku ni photogenic.. tp gmba semua hampeh.. ikut sedap mata je.

Hobi PnS ni sekejap sahaja. Sbb aku bertekad untuk sambung blaja partime Diploma in Architecture kat Polipd. So live aku sabtu n ahad di poli la selama 2 tahun. Walaupun aku tak guna PnS or DSLR tp aku ttp gunakan tool mcam dslr gak ms blaja. Disebabkan cos Architecture memerlukan aku buat lakaran 3 dimensi so aku gunakan software 3D MAX untuk menghasilkannya. Function tool camera dalam sotware tu sama seperti sebuah kemera dslr. macam2 yang aku leh buat gmbar jadi wide, fish eye pun boleh. Tp aku cuma buat pandangan untuk bangunan sahaja la (dah nama architecture). Dari situ aku dpt la info serba sikit pasal penggunaan lense. Tp kebnyakkan aku set tool camera tu auto je.. sbb langsung tak tau apa itu ISO, Appature & shutter.

Pejam celik, pejam celik dah nak smpai 2 tahun aku blaja kat Polipd. Tak sangka 2 tahun tu rasa sekejap shj. Life aku dulu untuk sabtu & ahad lepak tgok mat rempit buat aksi kat dataran + gi uptown damansara terus berkubur. Ianya diisi dengan kehidupan & kesibukan blaja di polipd. Student archi ni mmg senantiasa sibuk time study sbb bnyak kerja yang telah disusun dari first kajian tapak, krit ngan lecture n smpai final presentation. so lg la takde masa nak melepak(tp time chelsea lawan aku ttp tgok kat kdai mamak gak). Kemudian smpai la final sem aku.

selanjutnya tunggu episod 2 k… episod 2 bnyak kenangan manis

mohdfuadtopa
+60126438731

flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic

YM : ad_arjax

Mohd Fuad Topa's Facebook profile


Hijrah

PENGHIJRAHAN MINDA DAN TASAWUR

Oleh: Hasnan bin Kasan, Panel Penulis JAKIM

Hijrah berasal daripada perkataan bahasa Arab yang membawa maksud meninggalkan satu tempat untuk menuju ke tempat lain. Ada di kalangan ahli bahasa yang memberi erti hijrah adalah merangkumi hijrah jasmani dan hijrah rohani. Maksud hijrah jasmani ialah meninggalkan satu-satu tempat. Manakala hijrah rohani pula ialah meninggalkan satu-satu sikap, kepercayaan, akidah, emosi dan tasawur serta menggantikannya dengan yang lain.


Tarikh : 23 Disember 2001
[Ruzita Binti Mokhtar]
Editor : PRO JAKIM [Zakaria Bin Othman]

So apa hijrah aku untuk tahun ni… knapa aku ingin berhijrah… semua akan aku ceritakan k

%d bloggers like this: