Perjalanan Ke Selatan menaiki train KTMB v1

Ok first aku nak share sedikit pengalaman menaiki tren intercity ke singapore. Ok utk pergi ni aku menaiki firstclass coach ke sana. So far seat not bad selesa tp keadaannya agak uzur gak la. Firsthing aku rasa mcm duduk di rumah orang2 tua. Sbb apa aku ckp mcm tu majoriti semua penumpang agak dah berusia, gadis2 manis langsung xde. Membuatkan aku rasa org muda pulak. Ok pe umur 23 la katakan… hahahaha.

image

Ini lah rupa seated utk firstclass. Duduk kat tgah2 membuatkan aku rasa lebih selesa sbb pintu pemisah antara gerabak selalu sgt terbuka so bunyi bising akibat geseran keretapi dan landasan mmg sakit telinga dibuatnya. So aku suggest korg ambik middle no k.

image

Tgah taip tiba2 pulak berhenti di stesyen segamat. Bangunan lama n rare. Cuma mungkin akan dtg bangunan ni akan digantikan dengan bangunan baru.

Yang paling best sekali walaupun usang dalam gerabak first class ada benda ni k

image

Benda yg sangat diperlukan oleh smartphone utk perjalanan yg jauh. Teringat aku semasa kecil dulu selalu naik tren dr selatan ke utara. Smpai di setiap stesyen mesti ada org jerit… kuih.. kuih… nasi lemak… nasi lemak…. tp skrg dah tiada lg semua tu. Yang aku perhatikan gerabak kelas ke 3 pun dah fully aircond. Dulu dlm gerabak tu mesti org padat n smpai tido di laluan tgah2 pun ada.

Well malaysia makin maju pe, semua rakyat dah berkemampuan. Paling sengkek pun mesti dah ada kereta. Dan kalau ada 2 kereta tu dah dikira seperti keperluan asasi.

Dah lama sgt aku x update blog ni. So aku bercadang utk improve sedikit demi sedikit. Share apa yg perlu untuk korang. Semestinya pasti mesti ada gmba2 🙂 x photographer la kalau blog xde gmbar.

FT

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: