MUSIC – Part 1

Imbas kembali masa aku remaja dulu-dulu. Firstime aku blaja menceburkan diri dalam jamming ni masa kat poli dulu. Ye la masa tu baru cukup kaki nak jamming. Sebelum SPM dulu aku main gak gitar ni tapi bab drum semua tak pandai. Aku duduk kat felda utk so kemudahan studio jamming masa dulu memang takde. So kalau ada pun cuma gitar kapok je.

Ingat lagi dulu aku sampai kena marah dengan mak aku sebab sanggup tak makan kat sekolah untuk menyimpan duit belanja untuk membeli sebuah gitar kapok. Sampai sekarang gitar kapok tu ada lagi. Nak beli baru takde duit so dengan collection duit perbelanjaan sekolah + upah tolong bapak aku kutip biji buah kelapa sawit aku dapat membeli gitar kapok 2nd hand dengan harga RM60… tu kira mahal tu dulu untuk budak sekolah.

Nak pergi belaja kat sekolah muzik jangan harap la masa tu, so bermodalkan RM5 aku beli buku cara-cara bermain gitar. Dari situ la aku belajar kod-kod asas gitar. Ingat lagi aku masa tu lagu Semangat yang hilang XPDC masa tu tengah top, so kalau dapat main lagu tu memang dah tahap best la kat area blok aku dulu.

gitar1

(gambar kurang kualiti sebab guna camera p’n’s je… masa shoot ni pun takde dslr lagi pun)

Inilah dia gitar kapok aku tu. Ini adalah rupa setelah aku buat ‘pimp my guitar’. Asal warna dia adalah biru tapi bila dah agak bosan so aku tukarla pada rupa bergini. Ini semua terpengaruh dengan air brush. Sewaktu di poli dulu aku selalu gunakan airbrush untuk membuat presentation board. Tetapi bila dah benda free so semua barang nak air brush. Design tu pulak dari album SENTENCEED tahun 2000 CRIMSON. Band ini kalau tak silap aku berasal dari germany.

Kembali pada cerita asal, ye la selepas dapat gitar yang aku nak so mula la macam-macam yang aku inginkan………. (to be continue k….. )
.
.
.
.
.

.

FUAD TOPA
Senior Photographer
Candidsyndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : fuadtopa@candidsyndrome.com
website : http://www.fuadtopa.com
blog : http://blog.fuadtopa.com
YM : ad_arjax
facebook : adphotogenic@gmail.com

Fuad Topa Candidsyndrome | Create Your Badge

ASAH MATA

DSC_3758 copy

Ramai yang bertanya pada aku apa ilmu aku pakai untuk mendapatkan gambar yang best-best (pada aku belum cukup best lagi). Adakah sebab kamera yang aku pakai? Jawapan aku tidak sama sekali. Semuanya yang bertanya aku ceritakan pasal asah mata ini.

Sebilangan dari kita memang sudah dikurniakan untuk melihat angle-angle yang cantik. Tetapi ada juga sebilangan yang tidak. Bukan kerana kekurangan dari kurniaan Ilahi tetapi kemahiran yang menjadikan puncanya.

Imaginasi adalah salah satu perkara yang penting untuk mengasah mata kita. Ianya banyak membantu kita untuk menghasilkan sesebuah gambar yang cantik. Jangan terlalu ikutkan kegairahan hati ketika ingin menekan shutter, tetapi bagi masa minda kita dijana untuk memastikan gambar yang kita akan hasilkan nanti adalah memuaskan hati.

Semua orang mampu berimiginasi, tak kiralah tahapnya tinggi atau rendah. So tiada masalah untuk semua orang untuk menghasilkan gambar yang berkualiti.

DSC_3791 copy
.

.

.

p/s : rasa-rasanya kalau ajak korang outing boleh membantu korang x ?

.

FUAD TOPA
Senior Photographer
Candidsyndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : fuadtopa@candidsyndrome.com
website : http://www.fuadtopa.com
blog : http://blog.fuadtopa.com
YM : ad_arjax
facebook : adphotogenic@gmail.com

Fuad Topa Candidsyndrome | Create Your Badge

The Reception of Faiz & Fizlah

DSC_8940

DSC_9030

DSC_9156

DSC_9160

DSC_9180

DSC_9215

DSC_9269

DSC_9293

DSC_9310

DSC_9594

DSC_9661

DSC_9771

DSC_9821

DSC_9899

DSC_0012

DSC_0020

DSC_0044
.
Congrate to both of them……. enjoy the picture k… see yaaaa…..

.
.

.
.
.

FUAD TOPA
Senior Photographer
Candidsyndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : fuadtopa@candidsyndrome.com
website : http://www.fuadtopa.com
blog : http://blog.fuadtopa.com
YM : ad_arjax
facebook : adphotogenic@gmail.com

Fuad Topa Candidsyndrome | Create Your Badge

POTRAITURE

DSC_8635

DSC_8353 copy

DSC_8470 copy

DSC_8595

DSC_8486 copy

DSC_8658 copy

DSC_8849 copy

DSC_8547 copy

DSC_8812 copy

Ramai orang bertanya, “You all ada shoot potraiture tak?” , “Korang dah tak shoot potraiture lagi ke?”….. macam-macam pertanyaan pasal potraiture………jawapannya adalah ada. Kami still lagi shoot potraiture…. dan pada siapa-siapa yang dah selalu bertanya tu so cepat-cepat la masuk merisik…. bunga kat taman ni dah memang senantiasa kembang-kembang…. cuma admin je yang maintain sikit…. darah manis la katakan…. hahahaha….:)

see yaa….
.
.
.

FUAD TOPA
Senior Photographer
Candidsyndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : fuadtopa@candidsyndrome.com
website : http://www.fuadtopa.com
blog : http://blog.fuadtopa.com
YM : ad_arjax
facebook : adphotogenic@gmail.com

Fuad Topa Candidsyndrome | Create Your Badge

The Reception of Irda & Alim

DSC_2070 copy

DSC_2179

DSC_2218

DSC_2296

DSC_2959

DSC_3036

DSC_3073

DSC_3222

DSC_3156

Bagaimana kita dapat menilai tentang peribadi seseorang itu. Melalui fizikal ? atau dalaman?. Memang banyak cara sekarang ini yang boleh digunakan untuk menilai seseorang. Untuk kami yang bergelar photographer ini, salah satu cara untuk mengenal lebih dalam lagi adalah dari gambar yang telah kami hasilkan.

Bukan nak cakap bahawa kalau seorang itu suka edit ala-ala kebiruan dia mempunyai otak ‘blue’, tapi dari segi komitmen & bagaimana dia menghasilkan sekeping gambar. Untuk mengambil sekeping gambar memang la terlalu mudah, hanya menggunakan hujung jari sahaja. Tetapi untuk menghasilkan sekeping gamba yang mempunyai 1001 makna bukannya mudah. Ianya memerlukan kecekapan & perancangan seseorang itu mengendalikan kameranya.

Cuba anda bayangkan……. bila anda mempunyai masa kurang dari 2 minit, tetapi anda perlu dapatkan lebih kurang 10 keping gambar yang berbeza sudut & jarak dengan menggunakan lense yang berbeza-beza. Semuanya boleh dilakukan dengan perancangan. Sekiranya kita adalah seseorang yang bijak dari segi perancangan 20 keping gambar pun boleh diambil pada waktu yang sama dengan lense yang berbeza-beza.

Satu perkara yang ingin aku pesan pada semua reader kat sini yang minat akan kamera DSLR ini. Biarlah kamera jadi hamba kita, dan janganlah kita menjadi hamba kamera. Fahami apa kelemahan & kelebihan dahulu baru kita akan rasa puas hati dengan apa yang kita hasilkan.

To Irda & Alim kami dari CS wish u selamat pengantin baru & semoga berbahagia sehingga ke anak cucu…. amin. Jumpa lagi kita 10/10/10 nanti k. See yaa…

.

.

.

FUAD TOPA
Senior Photographer
Candidsyndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : fuadtopa@candidsyndrome.com
website : http://www.fuadtopa.com
blog : http://blog.fuadtopa.com
YM : ad_arjax
facebook : adphotogenic@gmail.com

Fuad Topa Candidsyndrome | Create Your Badge

CHE 2 – ARS 0

aa
gambar ikhsan dari http://www.mirrorfootball.co.uk/

Huhuu… just want to make short post about EPL. Well done chelsea. And welcome back Drogba. Hahahaha….
.
.
.
.
.
.
.
.
FUAD TOPA
Senior Photographer
Candidsyndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : fuadtopa@candidsyndrome.com
website : http://www.fuadtopa.com
blog : http://blog.fuadtopa.com
YM : ad_arjax
facebook : adphotogenic@gmail.com

Fuad Topa Candidsyndrome | Create Your Badge

BATU BERENDAM

DSC_9594
gambar hiasan sahaja, tiada kaitan cerita dibawah

Kisahnya bermula tengahari semalam. Banyak benda yang aku buat semalam. Uruskan hal ini, uruskan hal itu. Ada yang setel separuh, ada yang setel semua… Dan ada juga yang terlepas mata memandang.Yang memenatkannya bukanlah apa, cuma perjalanan diatas jalan raya itu yg paling penat. Mungkin kalau aku drive BMW tak terasa penatnya. Dengan kereta berasak-asak di jalan raya tu la salah satu tekanan.

Sebelah malam nya kena ke office sebab ada meating. Biasanya aku akan guna highway kesas untuk kesana, ntah apa mimpi nak guna federal pulak. Dah hati panas je. Jem tak ingat punyer. But still dapat sampai sebelum pukul 7. So meating pun berjalan seperti biasa. Tapi perut tetiba bergelora… kelaparan. Baru aku perasan yang aku hanya makan pukul 10 pagi je tadi. Banyak betul kerja sampai waktu makan pun tak perasan.

Sebelum balik meating rasa nak singgah cari makanan ringan dulu sebelum sampai kerumah. Seperti kebiasaanya wife aku mesti dah sediakan makanan untuk aku so takperlu lah aku nak makan berat kat luar. Memang tepat jangkaan aku. Balik sahaja atas meja dah tersedia makanan untuk aku. Bab ni memang seronok bila dah kawin ni. Pulak tu dengan lauk kesukaan aku ikan bawal masak stim halia. Bagus untuk buang angin dalam badan.

Selesai sahaja makan terus aku nak berendam dalam bathtubs. Memang feel giler berendam ni… dengan air suam-suam kuku. Layan punya layan teringat masa aku belajar kat polipd dulu. Semester 2 kitorang sewa kat apratment depan polipd tu. Namanya aku tak berapa ingatla tapi sebaris dengan kondo laguna. Duduk 8 orang, semuanya kepala gonjeng. Kerja kami hampir setiap petang berendam kat swimming pool apartment tu. Dengan niat dapat jimatkan bil air rumah… hahahaha.. student biasala kena lakukan banyak penjimatan. Lagipun kalau student archi ni tidor pun tak menentu tempatnya, bawah meja studio pun jadik.

TOK….TOK…TOK…

Aku terkejut….

Tido ke?……….. Bini aku tanya

Hahaha…. baru aku perasan aku masih dalam bathtub lagi. Patut la wife aku ketuk pintu sebab dah lebih sejam aku dalam bilik air. Huhuhu…… lain kali kalau dah penat then kekenyangan jalan la nak berendam dalam air, sure la mesti tertido punya. Nasib baik tak berendam dalam air masin…… 😉
.
.
.
.
.
FUAD TOPA
Senior Photographer
Candidsyndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : fuadtopa@candidsyndrome.com
website : http://www.fuadtopa.com
blog : http://blog.fuadtopa.com
YM : ad_arjax
facebook : adphotogenic@gmail.com

The reception of Kapt. Dr Faizennah & Dr Harun

http://202.71.106.120/junior/fuadtopa/slideshow/harun/showit.swf

DSC_0272 copy

DSC_0468 copy

DSC_0431 copy

DSC_0556 copy

DSC_1288 copy

DSC_0796 copy

DSC_0874 copy

DSC_1375 copy

DSC_1402 copy

DSC_0785 copy

DSC_1766 copy

To Dr. Fazen & Dr. Harun kami dari CS ucapkan selamat pengantin baru k, semoga berbahagia keanak cucu. Enjoy your honeymoon k, sebelum harun kena balik UK balik…. ; )

Enjoy the pic k………. see yaaa
.
.
.
.
.
.

p/s : Hanya tuhan sahaja yang tahu apa yang aku rasa. Semoga aku dapat cekalkan hati & menjadi lebih tabah untuk menempuhi segala dugaannya. Amin
.
.
.
.
.
FUAD TOPA
Senior Photographer
Candidsyndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : fuadtopa@candidsyndrome.com
website : http://www.fuadtopa.com
blog : http://blog.fuadtopa.com
YM : ad_arjax
facebook : adphotogenic@gmail.com

%d bloggers like this: