Kekecewaan

image

Jabatan kecemasan hospital kerajaan. Yup ramai orang mungkin telah mengalami pengalaman yg sama di jabatan kecemasan. Dah namanya kecemasan so kebanyakkan kes yg dtg sini semuanya kecemasan. Tapi alangkah sedihnya apa yg diamalkan oleh staff2 dalam unit ini semuanya tenang je.

Memang betul kapasiti hospital kerajaan mmg terhad wad x bnyak doctor x ramai. Tp jangan la sampai pesakit kat luar ni nampak apa xtiviti korang disebalik tadbir pintu yg senantiasa tertutup tu. Nak ular ke apa ke jauh la sikit. Ni dah la org yg sakit bersepah2 kat luar tp sj je buat pesakit2 sakit hati.

Nak cepat gi la swasta, itu yg staff menjawab bila ditanya kenapa lambat. Bukan kami tak sabar atleast tahu berapa lama kena tunggu so nak kentut xde la dlm tempat aircond boleh pergi ketempat lain dulu.

Sekian. .

Perjalanan Ke Selatan menaiki train KTMB v1

Ok first aku nak share sedikit pengalaman menaiki tren intercity ke singapore. Ok utk pergi ni aku menaiki firstclass coach ke sana. So far seat not bad selesa tp keadaannya agak uzur gak la. Firsthing aku rasa mcm duduk di rumah orang2 tua. Sbb apa aku ckp mcm tu majoriti semua penumpang agak dah berusia, gadis2 manis langsung xde. Membuatkan aku rasa org muda pulak. Ok pe umur 23 la katakan… hahahaha.

image

Ini lah rupa seated utk firstclass. Duduk kat tgah2 membuatkan aku rasa lebih selesa sbb pintu pemisah antara gerabak selalu sgt terbuka so bunyi bising akibat geseran keretapi dan landasan mmg sakit telinga dibuatnya. So aku suggest korg ambik middle no k.

image

Tgah taip tiba2 pulak berhenti di stesyen segamat. Bangunan lama n rare. Cuma mungkin akan dtg bangunan ni akan digantikan dengan bangunan baru.

Yang paling best sekali walaupun usang dalam gerabak first class ada benda ni k

image

Benda yg sangat diperlukan oleh smartphone utk perjalanan yg jauh. Teringat aku semasa kecil dulu selalu naik tren dr selatan ke utara. Smpai di setiap stesyen mesti ada org jerit… kuih.. kuih… nasi lemak… nasi lemak…. tp skrg dah tiada lg semua tu. Yang aku perhatikan gerabak kelas ke 3 pun dah fully aircond. Dulu dlm gerabak tu mesti org padat n smpai tido di laluan tgah2 pun ada.

Well malaysia makin maju pe, semua rakyat dah berkemampuan. Paling sengkek pun mesti dah ada kereta. Dan kalau ada 2 kereta tu dah dikira seperti keperluan asasi.

Dah lama sgt aku x update blog ni. So aku bercadang utk improve sedikit demi sedikit. Share apa yg perlu untuk korang. Semestinya pasti mesti ada gmba2 🙂 x photographer la kalau blog xde gmbar.

FT

I’m Photographer and still Photographer

Walaupun menyepi dalam blog. Tapi aku masih lagi seorang photographer. Still shooting cuma sekarang ni dah ada facebook kat sini sunyi sepi je. insyaallah jika ada kesempatan aku akan kembali update blog ini.

Salam sayang semua 🙂

Tahniah SAPEX

MFT_9106

Alhamdulillah telah sempurna sudah ibadah rukun islam ke 4 iaitu puasa di bulan ramadhan. Insyallah niat dihati nak sambung untuk puasa 6 cuma belum terlaksana lagi :). Ok la entry kali ini untuk ucapkan tahniah kepada Shafiq Akmal & Elly kerana telah menjadi suami isteri yang shah pada raya ke 5 tempohari. Dah lama aku kenal si sapex ni seawal aku kenal DSLR. Dia antara idola aku masa tu (skrg dah benci dah hahahahaha… ). Mereka antara photographer terawal CANDIDSYNDROME.

Sekarang ni sapex dah mengembangkan carier dia dengan menubuhkan Ministry Of Moment, alhamdulillah dia berjaya dalam kerjaya wedding photography dia. Menjadi satu penghargaan bila kita di hire untuk cover wedding dia. Ye la lagi la seorang yang pernah kita kagumi hasil kerja mereka.

Di kesempatan ini juga aku ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN. Aku memohon ampun dan maaf sekiranya ada terkasar bahasa, tersalah menulis serta yang mana kenal tu tersalah kata dari hujung rambut hingga ke hujung kaki. Semoga kita dapat jumpa lagi sehingga raya tahun depan k. 🙂

Fuad Topa
Wedding Photographer
+601265438731
fuadtopa@gmail.com

17 RAMADHAN

MFT_3803

Alhamdulillah diam x diam dah 17 hari kita menjalani ibadah puasa. Rasanya dalam lebih kurang 13 hari lagi sebelum menyambut Aidilfitri ni mesti ramai antara kita yang sedang sibuk nak mengemas rumah or menyediakan persiapan nak menyambut raya kan. Apa pun harap agar jgn lupakan ibadah puasa yg masih ada 13 hari tu k. Sekarang ni tgah mendengar lagu raya sambil bekerja ketika orang selangor sedang bercuti menyambut Nuzul Al-Quran 😦

SELAMAT MENUNAIKAI IBADAH DI BULAN RAMADHAN YG MULIA INI

FT

Setelah sekian lama jadi blogger

Kiranya dah lebih kurang 1/2 tahun tak aktif dalam blog. Memang cukup lama tu, ye lah banyak picture tak update & banyak news x disampaikan. Nak update memang tak memerlukan masa yang lama tapi apakan daya buat masa ni x larat nak mengejar semua. Walaupun kat sini dah lama x update tapi sesiapa yang dah jadi friend di Facebook & twitter tahu la apa perkembangan semasa saya. So tak perlu nak menceloteh lebih banyak lagi just stay tune untuk gambar-gambar yang akan di update kat sini k. Adiooss….

MFT_6244_crop

MFT_6264_crop

MFT_6156_crop

MFT_6346_crop

MFT_6159_crop

ini adalah antara picture yang sempat di capture masa perlawanan Malaysia vs Chelsea tempohari, walaupun game x berapa best dengan 1 gol dari chelsea sahaja tetapi perlawanan tetap menghiburkan so c u guy…

FT

3 Tahun

MFT_2646 copy

Mesti korang tertanya siapa gadis ini… ini adalah anak perempuan pertama aku, hari ini genab usia dia 3 tahun. Pelbagai kerenah dan ragam dia dari kecil hingga 3 tahun ini, tapi semuanya membuatkan aku gembira. walaupun kepenatan dari balik kerja bila bukak pintu dia menyambut ‘papa dah balik’ terus rasa penat itu hilang.

Pejam celik pejam celik dah 3 tahun, insyallah aku akan pastikan kehidupan dia tidak seperti apa yang aku telah alami dahulu. Aku membesar di kawasan yang kurang maju, kalau hendak mandi perlu mengangkat air dari punca mata air. Hanya dibekalkan lampu gas pada waktu malam yang hanya di pasang oleh bapak aku sehingga pukul 10 malam sahaja. Sehingga sekarang aku masih terasa bagaimana untuk memulakan kehidupan di kawasan tanah rancangan FELDA.

Tapi semua keperitan itu hanya bersifat sementara, semakin lama pelbagai kemudahan telah disediakan oleh kerajaan kami nikmati. Sedikit demi sedikit kesempurnaan telah dikcapi. Sehingga sekarang jika dulunya rumah yang disediakan oleh FELDA hanyalah mempunyai satu bilik dan tandas diluar, kini hampir kesemua rumah asal telah digantikan dengan rumah batu malah ada yang dah macam banglo pun ada. Itu lah dinamakan perubahan dan peningkatan.

Selamat hari jadi ayah ucapkan kepada anak aku Nur Amirah Maisarah, semoga dapat menjadi anak yang solehah apabila besar nanti. Jangan lupa sentiasa membantu adik-adik akan datang. insyallah… amin

.
.
.

FUAD TOPA
Ayah

The Solemnization of Khairi & Diana

MFT_4099ss

MFT_4144ss

MFT_4146ss

MFT_4197ss

MFT_4301ss

MFT_4354ss

MFT_4370ss

MFT_4402ss

MFT_4501ss

MFT_4538ss

MFT_4576ss

MFT_4697ss

MFT_4797ss

MFT_4877ss

MFT_5000ss

MFT_5069ss

MFT_5143ss

MFT_5278ss

Minta maaf sebab korang kena scroll banyak untuk tengok semua gambar…. hehehe biasa guna slide show lebih senang sikit kan. Kat wordpress ni x support pulak utk slideshow tu. Lepas ni aku try usahakan cara lain k.

Apapun tahniah utk mereka berdua hope mereka akan berbahagia sehingga ke anak cucu. By the way aku baru tahu yang diana ni adalah blogger jugak rupanya dia la blogger my secret garden . So tunggu entry reception diorang pulak k. 🙂

.
.
FUAD TOPA
Senior Photographer
Tel : 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
YM : ad_arjax
facebook : adphotogenic@gmail.com

Air Di Cincang Tak Akan Putus

MFT_6752 copy2

MFT_9161selected

MFT_0247 copy

Insyallah semoga mereka akan kekal hingga ke akhir hayat…… tunggu full entry lagi 🙂

.
.
.
FUAD TOPA
Senior Photographer
Tel : 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
YM : ad_arjax
facebook : adphotogenic@gmail.com

HIJRAH

Salam semua. Memang dah terasa terlalu lama aku x dapat update blog.fuadtopa.com tu. Tapi apa pun aku tetap nak update gak. So aku ambil keputusan untuk update all picture kat sini k. So pada sesiapa yang dulu reader pada blog.fuadtopa.com so lepas ni continue reading kat sini pulak k…. cheearss……

FUAD TOPA

%d bloggers like this: