Sambutan Kemerdekaan Ke- 53

mft 118 copy

Nyanyian Lagu Negaraku

mft 033 copy

Kibaran Jalur Gemilang bagi mengalu-alukan ketiban dif-dif terhormat semasa sambutan kemerdekaan ke-53, di Stadium Putra Bukit Jalil

mft 171 copy

mft 189 copy

Pemeriksaan Barisan Pertama oleh Seri Paduka Baginda Al-Walthiqu Billah Tuaku Mizan Zainal Abidin Ibni Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah

mft 298 copy

’25 – Setiap Anak Permata Negara’

mft 277 copy

Tangan-tangan disebalik papan tanda raksaksa di dalam Stadium Putra Bukit Jalil

mft 645 copy

Kibaran Jalur Gemilang oleh para-para dari Angkatan Tentera Malaysia

mft 937 copy

Kita Satu Malaysia..

.

.

.

FUAD TOPA
Senior Photographer
A Proud Member Of Royal CS
Tel / Fax 03-80766878 / 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : fuadtopa@candidsyndrome.com
website : http://www.fuadtopa.com
blog : http://blog.fuadtopa.com
YM : ad_arjax
facebook : adphotogenic@gmail.com

THE MOST EXPENSIVE KEBAYA IN THE WORLD

MFT_4166 copy

MFT_4236 copy

MFT_4035 copy

MFT_3191 copy

MFT_4091 copy

MFT_3431 copy

MFT_3367 copy

MFT_3963 copy

MFT_3653 copy

MFT_3712 copy

MFT_3254 copy

MFT_4747 copy

MFT_4388 copy

MFT_4517 copy

MFT_4791 copy

Majlis berlangsung di KLCC Convention Centre, tak dapat aku rasakan bagaimana rasanya untuk memakai kebaya bernilai RM250,000,0000.00. Kalau ikutkan berat tak la berat sangat tapi dia punyai nilainya dah cukup untuk membina sebuah bangunan.

.

.

.

.

FUAD TOPA
Senior Photographer
Candidsyndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : fuadtopa@candidsyndrome.com
website : http://www.fuadtopa.com
blog : http://blog.fuadtopa.com
YM : ad_arjax
facebook : adphotogenic@gmail.com

Fuad Topa Candidsyndrome | Create Your Badge


MUSIC – Part 1

Imbas kembali masa aku remaja dulu-dulu. Firstime aku blaja menceburkan diri dalam jamming ni masa kat poli dulu. Ye la masa tu baru cukup kaki nak jamming. Sebelum SPM dulu aku main gak gitar ni tapi bab drum semua tak pandai. Aku duduk kat felda utk so kemudahan studio jamming masa dulu memang takde. So kalau ada pun cuma gitar kapok je.

Ingat lagi dulu aku sampai kena marah dengan mak aku sebab sanggup tak makan kat sekolah untuk menyimpan duit belanja untuk membeli sebuah gitar kapok. Sampai sekarang gitar kapok tu ada lagi. Nak beli baru takde duit so dengan collection duit perbelanjaan sekolah + upah tolong bapak aku kutip biji buah kelapa sawit aku dapat membeli gitar kapok 2nd hand dengan harga RM60… tu kira mahal tu dulu untuk budak sekolah.

Nak pergi belaja kat sekolah muzik jangan harap la masa tu, so bermodalkan RM5 aku beli buku cara-cara bermain gitar. Dari situ la aku belajar kod-kod asas gitar. Ingat lagi aku masa tu lagu Semangat yang hilang XPDC masa tu tengah top, so kalau dapat main lagu tu memang dah tahap best la kat area blok aku dulu.

gitar1

(gambar kurang kualiti sebab guna camera p’n’s je… masa shoot ni pun takde dslr lagi pun)

Inilah dia gitar kapok aku tu. Ini adalah rupa setelah aku buat ‘pimp my guitar’. Asal warna dia adalah biru tapi bila dah agak bosan so aku tukarla pada rupa bergini. Ini semua terpengaruh dengan air brush. Sewaktu di poli dulu aku selalu gunakan airbrush untuk membuat presentation board. Tetapi bila dah benda free so semua barang nak air brush. Design tu pulak dari album SENTENCEED tahun 2000 CRIMSON. Band ini kalau tak silap aku berasal dari germany.

Kembali pada cerita asal, ye la selepas dapat gitar yang aku nak so mula la macam-macam yang aku inginkan………. (to be continue k….. )
.
.
.
.
.

.

FUAD TOPA
Senior Photographer
Candidsyndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : fuadtopa@candidsyndrome.com
website : http://www.fuadtopa.com
blog : http://blog.fuadtopa.com
YM : ad_arjax
facebook : adphotogenic@gmail.com

Fuad Topa Candidsyndrome | Create Your Badge

I CAN DO IT

DSC_7071 copy
(gambar hiasan : Marina Barrage, Singapore 01/2010)

Semua orang mempunyai liku-liku kehidupan yang perlu ditempuhi. Sama macam aku. Mungkin dulu aku tak pernah rasa sebergini. Ianya sudah menjadi suratan takdir. Tapi aku senantiasa mengharap dan berdoa agar aku dapat hadapi dengan tabah segala liku-liku kehidupan yang aku perlu lalui.

Sudah separuh tangga aku pijak untuk aku capai ke matlamat yang aku tetapkan. Alhamdulillah semuanya adalah dari usaha aku selama ini. Tapi untuk sampai ke puncaknya masih banyak yang perlu aku daki. Dan mungkin lagi besar dugaan dari yang telah aku hadapi.

Pernah sesuatu ketika aku hanya mampu tersenyum bila orang memperkecilkan apa yang aku ada, dan apa yang aku hasilkan. Tetapi sekarang alhadulillah ramai yang telah bangga dengan apa yang aku telah buktikan. Niat aku satu sahaja sebelum melakukan sesuatu perkara, iaitu aku akan lakukan yang tebaik untuk segala perkara. Dan alhamdulillah orang yang telah memperkecilkan aku itu telah menjadi salah seorang dari rakan aku.

DSC_7568 copy
(gambar hiasan : Marina Barrage, Singapore 01/2010)

Itu yang membuatkan aku senantiasa merasa bahawa tiada perkara yang tidak boleh lakukan. Insyallah selagi Allah kurniakan aku kudrat & keberkatan untuk aku menjalankan tugas aku sebagai umatnya akan aku laksanakan dengan sedaya upaya aku.

Pagi tadi aku dapat satu perkabaran, alhamdulillah apa yang aku nantikan dari bulan 12 yang lepas telah berjaya. Thanks Kimberly & David Roberts cos belive in me.
.
.
.
.
FUAD TOPA
Senior Photographer
Candidsyndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : fuadtopa@candidsyndrome.com
website : http://www.fuadtopa.com
blog : http://blog.fuadtopa.com
YM : ad_arjax
facebook : adphotogenic@gmail.com

The Enggagement of Dato’ Dr. Sheikh Muszaphar & Dr. Halina

DSC_3004 copy

DSC_3038 copy

DSC_3058 copy

DSC_3078 copy

DSC_3089 copy

DSC_3160 copy

DSC_3233 copy

DSC_3262 copy

DSC_3356 copy

DSC_3381 copy

DSC_3387 copy

DSC_3401 copy

DSC_3422 copy

DSC_3426 copy

DSC_3520 copy

DSC_3572 copy

DSC_3575 copy

DSC_3593 copy

DSC_3688 copy

DSC_3810 copy

DSC_3817 copy

DSC_3823 copy

DSC_3824 copy

DSC_3874 copy

DSC_3953 copy

DSC_3976 copy

DSC_4122 copy

DSC_4193 copy

DSC_4247 copy

Kali ni sejarah… entry yang paling panjang susunan picture. Seawalnya kami telah diberitahu bahawa anggaran seramai 40 orang press akan hadir semasa majlis ni. Aku dapat imagine macamana akan jadi waktu majlis nanti. Pastinya akan berlaku rebutan angle nanti.

Pengalaman yang lepas ketika shoot wedding Nikki & Audi Mok banyak membantu aku untuk mendapatkan gamba-gamba yang aku nak. So kami banyak kelebihan kerana angle kami memang berlainan & lebih artistik dari gambar-gambar press.

Alhamdulillah semuanya dengan hasil kerjasama satu team saifulnang(boss), mashelmy, khairulhazwan, azizilee, diniemasjuki & aku kami dapat koleksi dalam 8000 keping picture semasa majlis pertunangan mereka. Baru kali ni aku terasa terlalu seronok kerana ini kali pertama kami dapat kumpulkan shoot bersama-sama dalam satu masa & dalam satu acara. Sebab selama ini setiap minggu kami pasti akan berpecah ada yang kena ke utara, ke selatan, ke timur & ke barat.. jarang untuk shoot beramai-ramai ini.

So untuk Dato’ Dr. Sheikh Muszaphar & Dr. Halina tunggu kami dari CS untuk ur big day 10.10.10 ini k…. see yaa… ops…wait…. wait for special entry for them k…..
.
.
.
.
FUAD TOPA
Senior Photographer
Candidsyndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : fuadtopa@candidsyndrome.com
website : http://www.fuadtopa.com
blog : http://blog.fuadtopa.com
YM : ad_arjax
facebook : adphotogenic@gmail.com

Candidsydrome ke Australia

cs ke aud

(sumber dari Kosmo online Isnin,16 Nov 2009)
.
.

p/s : australia here we come….
.
.
FUADTOPA
Senior Photographer
Candidsyndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : fuadtopa@candidsyndrome.com
website : http://www.fuadtopa.com
blog : http://blog.fuadtopa.com
YM : ad_arjax
facebook : adphotogenic@gmail.com

Fuadtopa@Bazar Ramadhan – episod 1

DSC_7808

Seksyen 1 shah alam, korang tau tak kat mana. Ada sesetengah orang mencari seksyen 1 shah alam ni. Aku mulakan aktiviti bulan ramadhan ni dengan bazar ramadhan di seksyen 1 dulu k. Seksyen 1 adalah keseluruhan kawasan Universiti Teknologi MARA, Shah Alam. So memang jarang orang gunakan alamat seksyen 1 tu.

Dalam UiTM ni banyak jugak kawasan yang dibuka untuk tapak bazar. Tapi yang paling happening kat Dataran Cendekia. Sebenarnya bukan happening sangat pun cuma ia stratigik kerana ianya terletak diantara kolej dan kelas. So sememangnya student akan bagi tumpuan ke area tu.

DSC_7817

DSC_7810

DSC_7821

DSC_7825

DSC_7824

DSC_7831

Tak banyak pilihan makanan kat sini. Yang ada nasi lemak ayam berempah, nasi berlauk. Air pun cuma ada beberapa kedai sahaja. Tapi yang aku nampak menarik cikit nasi lemak kukus ayam berempah. Sebab sampai kan kena tunggu ayam digoreng tu… mungkin sedap & berpatutan. Tapi aku tak membeli pun nasi lemak tu sbb mlm tu dah plan ngan wife nak berbuka kat luar.

DSC_7843

Tiba-tiba dupp… awek kat atas ni terantuk kepala kat pokok palm tu… huhuhu… sian aku tgok tp nak but camne kan lumrah alam, time ni ko terantuk akan dtg tak tau plak sape.. silap2 aku pun boleh kena.

K la episod seterusnya seksyen 2 pulak. Kat area ni mungkin berlainan ckit sebab bazar di luar ni memerlukan tarikan untuk memikat hari pengunjung. k tunggu episod seterusnya k…

.
.

p/s : untuk bazar ramandhan ini aku bagi gred C (nak datang pun boleh, takyah datang lagi bagus)

mohdfuadtopa
Photographer
Candidsyndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : fuadtopa@candidsyndrome.com
YM : ad_arjax

Drifter – (ini kisah benar)

Pertama sekali saya nak mohon maaf pada viewer semua sbb dekat hampir 5 hari aku tak dpt nak update blog ini. Bukan kerana terlalu sibuk (walaupun sebuk ckit) tetapi ada menghadapi masalah teknikal. Dengan kebijaksanaan engineer kami tarm blog aku dah kembali pulih semula, so aku pun berhasrat utk menukar paparan blog ini utk menjadi lebih menarik.

Berbalik pada crite asal.

Sebelum bermulanya kerjaya aku sebagai wedding photographer ini, bnyak xtiviti bermoral & sihat aku cari dan cuba lakukan demi memenuhi kehidupan bujang. akhirnya minat aku datang pada xtiviti drifting ni.

Bermula dengan krete RX-7 standart modified aku layan drifting ni. Banyak skill yang perlu aku kuasai utk menguasai sukan drift ini. Dari segi pengawalan stering serta pengawalan kuasa. Axtiviti ni mmg ketagih ingat lagi puasa yang lepas sanggup kami berdrift dulu sementara menunggu waktu berbuka… dah tahap kronik masa tu.

Kelebihan setiap jenama tayar juga memberi faktor utk drifting ini, smpaikan mber aku ada yang sanggup menggunakan barang terpakai kat office, lagi licin lagi senang nak drift. Mmg betul tapi ianya silap dari teknikal kerana ia akan memerlukan kuasa yang banyak utk berjalan.

Penggunaan engine & gigi gear juga mempengaruhi segalanya, kalau setakat 19T tu mmg jauh tinggal kat blakang arr…. org pakai brushless arr…..

Banyak sebenarnya nak critekan tp nanti la aku crite lagi pasal teknikal, belum crite psal chamber lagi…. kalau korang nak tnya bnyak kena jumpa aku la senang. Tapi kalau korang nak tau ni jgn crite kat ramai orang k, aku biasa main kat SS18, Pastu kat Gleameries, Shah alam, OU (one utama bukan open universiti). Tapi bnyak2 trek yang aku paling suka main kat parking bertingkat UiTM Shah alam. Kitorang tak masuk secara haram ni legal tau, siap pak guard skali lepak layan kitorang.

kalau korang nak tau kitorang main drift kat parking bertingkat dulu k sebelum Tokyo Drift keluar. Pasal pencapaian pernah masuk tournament D10 malaysia tp tak brape luck ar main kat kepong ari tu kalah 2nd round. Tp dpt layan drift dgan Tengku Jan, Drift King Malaysia.

Sembang banyak pun tak guna tul tak… aku mesti sertakan dengan bukti punyer. Tapi minta maaf arr gmba kurang berkualiti sebab pakai hp nokia 6600 (sabun) je.

Image(687)

Image(685)

Image(679)

Image(678)

Ini lah krete RC drift aku, aku punya rx-7, AE86  tu mber aku punya. So kat trek parking ni ar kitorang selalu berentap. Layan drift ni kena slalu aware dengan tayar dia, ni accesories dia k

DSC_6427

Sportrim rare tu … advance RG ( spendar)….
DSC_6422

So sekarang ni bila dah beralih arah ke wedding photography ni semuanya aku tinggalkan bukan apa, komitmen & masa tak dapat untuk aku buat semuanya. Yang paling penting aku buat apa yang aku paling minat. Minat kedua ni boleh diselangselikan jika ada masa terluang.

K la yang penting kita kena senantiasa berfikir, setiap pengorbanan yang kita lakukan akan mendatangkan kebaikan pada kita k.

p/s : aku ingat SN je yang ada sok sek sok sek….. aku pun dapat jugak, takpe la aku biarkan je apa yang hamba allah ni senantiasa doakan kejatuhan aku. Sesungguhnya Allah yang MAHA mengetahui & MAHA kuasa. Apa pun semua adalah dengan kehendakNYA. Amin

mohdfuadtopa
Photographer
Candidsyndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : fuadtopa@candidsyndrome.com
YM : ad_arjax

Mohd Fuad Topa's Facebook profile

Away 0 – 0

Away game Barcelona VS Chelsea

Barcelona away

image is copyright from http://www.chelseafc.com
Barcelona (4-3-3) Valdes; Alves, Marquez (Puyol 51), Pique, Abidal; Xavi (c), Toure, Iniesta; Messi, Eto’o (Bojan 81), Henry (Hleb 86).
Unused subs: Jorquera, Syvinho, Keita, Gudjohnsen.
Coach: Pep Guardiola
Chelsea (4-2-3-1) Cech; Ivanovic, Alex, Terry (c), Bosingwa; Ballack (Anelka 90+4), Mikel; Essien, Lampard (Belletti 70), Malouda; Drogba.
Unused subs: Hilario, Mancienne, Stoch, Kalou, Di Santo.
Temporary coach: Guus Hiddink
Referee Wolfgang Stark of Germany
Environment: Mild evening in sunny Spain in front of a capacity Camp Nou stadium. Chelsea fans hidden away in the heavens.
Attendance: 95,231
Kit: Barcelona: blue and red halved shirts, blue shorts and red socks. Chelsea – all yellow.

Walaupun seri main kat Camp Nou stadium,  tapi puas hati sbb mengekalkan rekod tanpa kalah team england di sana…


———————————————————————————————–

Kuala Lumpur

MFT 361

MFT 019

MFT 307

MFT 429

Ni antara collection gmba yang aku shoot masa turun KL ari tu… pkul 6 pagi aku dah gerak dari shah alam, then kumpul semua kat rumah udey

lpas tu kami berpecah 2 kumpulan aku & udey, peijan & hpp…. kitorang gi outing ni utk mengasah lagi mata biar betul2 tajam… plak tu dengan tidak semenanya aku amek kesempatan utk mengunjung kawasan tarikan pelancong & bersejarah kat KL ni.

Teringat aku rasanya aku pergi tugu negara dulu masa umur aku 10 tahun… rindu aku zaman kecil dulu…hehehehe


mohdfuadtopa
Junior Photographer
Candidsyndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-6438731
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : mohdfuad@candidsyndrome.com
YM : ad_arjax

Mohd Fuad Topa's Facebook profile


CUTI AM untuk semua negeri dalam Malaysia

Alhamdulillah. Dengan Kesyukuran dan kerahmatan dari yang MAHA ESA beta telahpun genab usia 27 tahun. Bagi mensyukuri hari keputraan beta ini dengan ini beta mengistiharkan cuti ganti umum untuk semua penduduk Semenanjung Malaysia serta Sabah dan Serawak. Tak kira duduk di pendalaman atau pun di tengah-tengah bandaraya beta yang maju ini. Semoga kalian menggunakan cuti ini dengan sepenuhnya jangan ngada2 nak buat overtime kat office or nak buat kerja yang berkaitan dengan office. Kalau boleh korang gi la jalan-jalan di dalam negara kita. Beta galakkan korang jalan2 kat negeri-negeri dalam malaysia sahaja. Di bawah ini beta bgtau tarikh2 cuti yang beta dah perkenankan…. so korang gi la enjoy k..

CUTI AM untuk semua negeri dalam Malaysia

Hari Jumaat – 4/4/2009

Hari Isnin – 6/4/2009

Hari Selasa – 7/4/2009


——————————————————————————————————————————————————————-

Sebab apa aku suka bulan 4 ni…. banyak perkara & kenangan yang menarik & best serta bersejarah berlaku…. walaupun orang cina kata bulan 4 ni takde ong tp bnyak perkara yang berlaku pada aku

1/4 – Di terima masuk bekerja kat UiTM Shah alam… smpai sekarang aku kerja kat situ

4/4 -  Hari jadi aku la…. hehehe….

6/4 – Declair couple ngan bini aku masa kat gombak dulu… masa tu aku declair lpas dia celeb birthday aku

7/4 – majlis pernikahan aku ngan bini aku skrg ni …. hehehe… (takde no 2 beb)

8/4 – persandingan aku ngan bini aku… kat serawak

tu yang besar2 yg paling best…. aku still menunggu something special that sepatutnya berlaku bulan 4 ni… mungkin dah berlaku tapi aku tak brani nak ckap lagi sbb takde bukti lagi.. so wait n see la k…..

mohdfuadtopa
Wedding Photographer
+60126438731

old website : http://adphotogenic.fotopages.com
flickr : http://www.flickr.com/adphotogenic
email : adphotogenic@gmail.com
YM : ad_arjax

Mohd Fuad Topa's Facebook profile

p/s : korang doakan kebahagiaan, kejayaan & kesejahteraan aku hingga ke akhir hayat k… amin.

%d bloggers like this: